ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΑΦΗ ΜΕ ΤΕΛΕΤΗ
ΤΑΦΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ
ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ
ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ ΟΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
ΕΚΤΑΦΗ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Η διαδικασία της Ταφής με Τελετή είναι η συνηθέστερη και περιλαμβάνει μία σειρά από υπηρεσίες που προσφέρονται στους συγγενείς, καθώς και της φροντίδας προς τον θανόντα.

Οι συνεργάτες μας μεριμνούν για τα πρακτικά ζητήματα, σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικογένειας, αλλά και του ίδιου του θανόντα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η προετοιμασία της σορού, η επιμέλεια του διάκοσμου του Ιερού Ναού, η οργάνωση της τελετής σε αυτόν, η προετοιμασία του τάφου καθώς και η ακόλουθη διαδικασία προσφοράς γεύματος ή καφέ.

Στην Πολίτική Τελετή ο αποχαιρετισμός του θανόντος πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία θρησκευτικού εκπροσώπου και χωρίς να τελείται ιεροπραξία.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες από το γραφείο μας εμπεριέχουν τη φροντίδα και την επιμέλεια της σορού όπως αυτές αρμόζουν σε κάθε περίσταση ταφής.

Σχετικά με το ακολουθούμενο τελετουργικό, φίλοι, συνεργάτες και μέλη της οικογένειας παρευρίσκονται, συλλυπούνται και τιμούν τον άνθρωπό τους σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα. Η τελετή είθισται να ολοκληρώνεται με τους επικήδειους λόγους. Αναλόγως με την επιθυμία της οικογένειας ή και του θανόντος, πραγματοποιείται είτε ταφή σε κοιμητήριο είτε γίνεται αποτέφρωση της σορού.

Η πρακτική αποδόμησης του σώματος στα βασικά του συστατικά μέσω της διαδικασίας της Αποτέφρωσης αποδίδεται στην αρχαιότητα όπου αντιμετώπιζαν την καύση ως τη μοναδική ενάρετη και εναρμόζουσα κατάληξη του σώματος του νεκρού.

Πλέον, η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και η αντίληψη σχετικά με τα προβλήματα που προκαλεί ο ενταφιασμός των νεκρών, αυξάνουν την επιθυμία της αποτέφρωσης ως μέσο εξυγίανσης του τρόπου αποσύνθεσης της σορού.

Η αυξημένη ζήτηση για αποτέφρωση, ειδικότερα την τελευταία δεκαετία, οδήγησε τελικά στην εγκατάσταση ενός σύγχρονου κρεματόριου στη Ελλάδα, στην περιοχή της Χαλκίδας (Ριτσώνα) και του οποίου η λειτουργία ξεκίνησε από τα τέλη του 2019.

Το γραφείο μας αναλαμβάνει την οργάνωση και την πραγματοποίηση της αποτέφρωσης στα κρεματόρια της Χαλκίδας (θέση Ριτσώνα), της Αγγλίας, της Βουλγαρίας και σε όποια άλλη χώρα μας ζητηθεί, παρουσία ή όχι ατόμων του περιβάλλοντος του θανόντα.

Η Αποτέφρωση Οστών μπορεί να αποτελέσει επιλογή μετά την ολοκλήρωση της ανακομιδής των οστών, εφόσον έχει πραγματοποιηθεί ενταφιασμός σε τάφο τριετούς χρήσεως (φιλοξενία) είτε σε οικογενειακό είτε τα οστά προκύπτουν από οστεοφυλάκιο, αντικαθιστώντας τις πιο συνήθεις επιλογές που δίνονται στα συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα που είναι η χρήση κοινοτάφειου ή οστεοφυλάκιου.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η κατανόηση σχετικά με τα προβλήματα που προκαλεί η συντήρηση των οστών σε οστεοφυλάκια και κοινοτάφεια, έχουν ευαισθητοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων αυξάνοντας την επιθυμία της αποτέφρωσης οστών ως μέσο εξυγίανσης αλλά και ολοκλήρωσης του κύκλου ζωής.

Σύμφωνα με το τελετουργικό της Εκκλησίας μας, το Μνημόσυνο αποτελεί συμβολική επαναληπτική θρησκευτική τελετή, για την ανάπαυση της ψυχής του εκλιπόντα και πραγματοποιείται, σε τακτές και χρονικά ορισμένες περιόδους μετά τον θάνατο.

Η συμβολική αναφορά στη μνήμη του εκλιπόντος συντελείται από μία σειρά από Μνημόσυνα στο πέρασμα ενός έτους ή περισσότερων -κατ’ επιλογή. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται είτε σε κλειστό είτε σε διευρυμένο κύκλο, ανάλογα με τις επιθυμίες της οικογένειας, οπότε γίνεται δημόσια κοινοποίηση της ημέρας και της ώρας διεξαγωγής του Μνημοσύνου.

Τα Τριήμερα, τα Εννιάμερα, τα Σαράντα, τα Εξάμηνα, το Ετήσιο είναι τα πιο συνήθη και τελούνται στη μνήμη του εκλιπόντος για την ανάπαυση της ψυχής ενώ συχνά ακολουθεί προσφορά γεύματος ή καφέ όπου παρευρίσκονται συγγενικά και φιλικά πρόσωπα για να τιμήσουν τον θανόντα. Οι μνημονεύσεις αποτυπώνουν τα μεταβατικά στάδια της σορού σε συσχέτιση με τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό.

Το γραφείο μας αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται, ανάλογα με τις επιθυμίες της οικογένειας είτε η τελετή γίνει σε στενό είτε σε ανοικτό κύκλο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
ο καθορισμός, σε συνεννόηση με τον Ιερό Ναό ή με το Κοιμητήριο, της ημέρας και της ώρας  τέλεσης του Μνημοσύνου, η δημόσια αναγγελία του (αγγελτήρια, δημοσίευση στον τύπο), ο στολισμός του Ναού και του μνήματος, η ετοιμασία των γλυκισμάτων, η φροντίδα του τάφου καθώς και η οργάνωση της αίθουσας προσφοράς καφέ ή γεύματος.

Η Εκταφή αποτελεί συχνά για την οικογένεια και τα πρόσωπα του θανόντα μια επανάληψη της επώδυνης διαδικασίας της Τελετής της Ταφής. Η διαδικασία αυτή προκύπτει συνήθως όταν η ταφή δεν πραγματοποιείται σε οικογενειακό τάφο αλλά η σορός φιλοξενείται σε τάφο τριετούς χρήσης. Η εκταφή -με το πέρας της τριετίας- απαντάται κυρίως στην Αθήνα και γενικότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα για λόγους υπέρβασης της διαθέσιμης χωρητικότητας στα κοιμητήρια.

Η ακολουθούμενη διαδικασία είναι σύντομη και περισσότερο διεκπεραιωτική και δεν είθισται να παρίσταται κόσμος πέραν των πολύ κοντινών προσώπων του θανόντος, εφόσον το επιθυμούν. Σε κάθε περίπτωση, είναι στις υπηρεσίες του γραφείου μας η ενημέρωση, η βοήθεια και η ολοκληρωτική ανάληψη της διαδικασίας εκταφής χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή της οικογενείας, των κοντινών προσώπων ή του ευρύτερου συγγενικού κύκλου.

Με την εκταφή, τα οστά είτε μεταφέρονται -εφόσον έχει παρέλθει η τριετία- σε οικογενειακό τάφο όπου φιλοξενούνται είτε σε οστεοφυλάκιο είτε σε κοινοτάφειο είτε αποτεφρώνονται σε κρεματόριο. Αποτέφρωση οστών έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε στα κρεματόρια της Χαλκίδας (θέση Ριτσώνα), της Αγγλίας, της Βουλγαρίας και σε όποια άλλη χώρα μας ζητηθεί.

Η Μεταφορά Σορού, Οστών και Τέφρας απαιτούν μία σειρά από σύνθετες και τυπικές, γραφειοκρατικές διαδικασίες, ειδικά σε περιπτώσεις μεταφοράς στο εξωτερικό ή επαναπατρισμού καθότι εμπλέκονται διαφορετικές, κρατικές υπηρεσίες.

Το γραφείο μας αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας όλες τις απαιτούμενες τυπικές διαδικασίες για την ασφαλή μεταφορά της σορού σε οποιαδήποτε πόλη ή χώρα. Στη δεύτερη περίπτωση το γραφείο μας συνεργάζεται με σπουδαίους Οίκους του εξωτερικού -εφόσον χρειαστεί.

Η πολυτελής εμπειρία και η άρτια κατάρτιση των εργαζομένων του γραφείου μας, εγγυάται την ασφαλή και τυπική ολοκλήρωση των διαδικασιών, με γνώμονα την αποφόρτιση καθώς και τη μέγιστη βοήθεια των οικείων του θανόντος, ενημερώνοντάς τους συνεχώς σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

 

Η επιλογή του Προσωπικού Προγραμματισμού τελετής αποχαιρετισμού, αποτελεί συνήθη πρακτική, κυρίως σε χώρες του δυτικού κόσμου. Σε αυτή την περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος προγραμματίζει, σύμφωνα αποκλειστικά με τις δικές του επιθυμίες, όλες τις λεπτομέρειες της εξοδίου τελετής του.

Συχνά επιλέγεται είτε γιατί δεν υφίστανται απόγονοι είτε επειδή ο ενδιαφερόμενος δεν επιθυμεί να επιβαρύνει με τις όποιες διαδικασίες, συγγενικά και φιλικά πρόσωπα είτε επειδή επιθυμεί να προετοιμάσει και να ρυθμίσει ο ίδιος μία τελετή που να αρμόζει στην προσωπικότητά του.

Ο προγραμματισμός μίας μελλοντικής τελετής γίνεται υπό συνθήκες απόλυτης εχεμύθειας, σε προσωπική συμφωνία με το γραφείο μας. Ο προγραμματισμός μπορεί να επιτευχθεί είτε με μία άτυπη προσωπική συμφωνία τού άμεσα ενδιαφερόμενου με το γραφείο μας είτε με επίσημη μορφή μέσω συμβολαιογραφικής πράξης σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να είναι και τυπικά κατοχυρωμένος.

Η πολυετής εμπειρία μας και η γνώση όλων των πτυχών της εν λόγω διαδικασίας, αποτελεί το εχέγγυο ότι ο προγραμματισμός θα ολοκληρωθεί με απόλυτο σεβασμό και εναρμόνιση σύμφωνα με τις επιθυμίες του ενδιαφερόμενου.